GYÁRTÁSI ELJÁRÁS

Nyersanyagok
A Cemmac a.s. cementgyártási alapanyagai a mészkő és márga. Mint korrekciós nyersanyagokat továbbá gipköszet, kvarchomokot és vas-oxid adalékanyagokat (pl. acélsalakot) használnak. A mészkőt és a márgát a helyi kőbányában bányásszák, ahonnan teherautókkal az elsődleges darálóba szállítják. A korrekciós adalékanyagokat külső szállítók biztosítják.

Nyersanyagok tárolása
Az alapanyagot egy Chevron típusú körkörös előhomogenizációs lerakóban tárolják, amelynek kapacitása 22 000 tonna. Innen a nyersanyagot a nyersanyagmalomba szállítják.

A nyersanyag marása
Az előhomogenizált anyag, korrekciós mészkő és a korrekciós adalékok keverékét 50 m / h-os golyós malomban őrlik, amelyek a pneumatikus csiszolórendszer részét képezik. A készterméket, nyerliszt őrleményt egy IBAU folyamatos homogenizáló tárolóban tárolják, kapacitása 6000 tonna. Az őrlőkörben történő nyersanyag szárításához a forgókemencéből nyert nyers hőt használják.

A klinker égetése és tárolása
A klinker égetése egy 5-ös fokozatú ciklon hőcserélővel és előkoncinálással történik egy forgókemencében. A forgókemence tervezett teljesítménye 1200 tonna klinker naponta. A klinker égetés fő fázisai a kalcium-karbonát kalcifikációja és a klinker ásványok képződése. Az égetési folyamat alapvető tüzelőanyaga finomított szén. 2006 óta a klinker égetéséhez szükséges hő egy részét alternatív üzemanyagok váltják fel. A leégett klinkert egy új generációs rostélyos klinkerhűtőben hűtik és ezt követően egy 14000 tonna teljes kapacitású beton silóban tárolják.

Cement őrlése
A klinker, gipszkő vagy az adalékanyag keverék őrlése (a cement típusától függően) egy ikerkamrás golyósmalomban történik, amely egy zárt áramkörű őrlőrendszer és egy harmadik generációs választórendszer része. A kapott termék finomra őrölt cement, amelyet ezt követően cement silóban tárolnak.

Cement expedíció
A Cemmac a.s. az ügyfeleknek csomagolt és ömlesztett termék formájában szállít cementet. A csomagolt cementet 25 kg-os zsákokban szállítják, amelyeket euro raklapon és lefóliázva tárolnak. Az ömlesztett cementet tartálykocsikkal szállítják.

Folyamatmenedzsment
A technológiai folyamatok menedzselését a központi vezérlőteremből végzik, a lehető legnagyobb mértékben a modern számítástechnika segítségével. A Cemmac a.s. integrált kibocsátás-felügyeleti rendszerrel is rendelkezik.

Minőség ellenőrzés
Az összes technológiai bemenet és kimenet kvalitatív paramétereit egy modern laboratórium ellenőrzi, amely röntgen-fluoreszcens analizátorral és diffraktométerrel van ellátva.